Wydarzenia | Wywiady | TOP 10 | Showbiznes | Jezyk indonezyjski | Biznes PL-IND | Kontakt
 

SMAKI INDONEZJI

egzotyczna kuchnia

Przepisy na dania - Semur kambing - duszona baranina*

Autor: Jovanka

* - słowo "kambing" w j. indonezyjskim oznacza "koza"; Indonezyjczycy do przygotowania tej potrawy używają mięsa koziego

Składniki:

- 1,2 kg baraniego udźca,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 60 dkg pomidorów (lub kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego),
- szklanka rosołu,
- 2 łyżki sosu sojowego (lub przyprawy do zup typu maggi),
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- sól

Wykonanie:

- olej rozgrzać mocno

- włożyć pokrojoną w kostki baraninę oraz drobno posiekane cebule

- smażyć 20 minut na małym ogniu, często mieszając

- dodać obrane ze skórki pomidory (lub przecier), rosół, sojowy sos (lub przyprawę do zup),cukier, pieprz

- dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości

- ewentualnie doprawić solą

- podawać z ryżem ugotowanym na sypko (można podawać także z ziemniakami)

 

 

 

 

moja-indonezja.pl

Imię:
Twój
email:

 

 

 

- Soto Bandung - indonezyjska zupa >>

- Nasi goreng - smażony ryż >>

- Semur kambing - duszona baranina >>

- Sate ayam - szaszłyki z kurczaka >>

- Rujak - sałatka owocowo-warzywna >>