Wydarzenia | Wywiady | TOP 10 | Showbiznes | Jezyk indonezyjski | Biznes PL-IND | Kontakt
 

SMAKI INDONEZJI

egzotyczna kuchnia

Przepisy na dania - Rujak - sałatka owocowo-warzywna

Autor: Jovanka

Jest to przepis na znakomitą sałatkę owocowo-warzywną, w której najistotniejszą rolę odgrywa sos.

Rujak to tradycyjna potrawa, która jest znana nie tylko w Indonezji, lecz także w Malezji oraz w Singapurze, gdzie znana jest pod nazwą "Rojak". Jej smak jest uwielbiany przez indonezyjskie kobiety znajdujące się w... stanie błogosławionym. Z kolei przygotowywanie rujak'a jest specjalnym wydarzeniem dla mieszkańców regionu Batak Mandailing w Tapanuli po zbiorach plonów. My opisujemy jak wykonać jego najpopularniejszą odmianę.

Jak przyrządzić Rujak?

Robi się go z niesolonych fistaszków (orzeszków ziemnych), które należy rozgnieść i wymieszać z trzcinowym cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.  Konsystencja zależy od upodobań: od sosu do pasty.

W tymże sosie maczamy kawałki pokrojonych owoców i warzyw (mango, ananas, marchew, jabłko, winogrono, papaja i… co tylko chcesz…:). Jest to zdrowa przekąska, którą Indonezyjczycy serwują najchętniej jako umilenie czasu oglądania telewizji.

Rujak ma w Indonezji wiele odmian. Są to:

Rujak Serut - to oznacza dosłownie "rozdrobniony rujak", a to kolejny wariant indonezyjskiego rujak'a.  Owoce nie pocięte na kawałki wielkości kęsa, ale z grubsza posiekane, do konsystencji tarty.

Rujak Tumbuk (Rujak Bebek) - wszystkie składniki miesza się ze sobą do postaci puree w drewnianym moździerzu. Rujak Tumbuk serwowany jest w mniejszych porcjach na liściach bananowych zwanych pincuk.

Rujak Pengantin - Pengantin oznacza panna młoda / pan młody w języku indonezyjskim. Ten rujak przypomina kolonialną kuchnię indonezyjską. Zawiera plasterki gotowanych jajek, ziemniaki, smażone tofu, ananas, marchew, kapustę, fasolę, chili, ogórki, sałatę, ogórek, krakersy, orzeszki ziemne, sos z orzeszków ziemnych i trochę octu. Niektóre warianty dopuszczają mieszanie sosu orzechowego z majonezem. Jest trochę jak środkowo-jawajskie Gado-Gado.

Rujak u` Groeh - przysmak z prowincji Aceh, to rujak składa się z miąższu kokosa, młodej (zielonej) papai, cukru, cukier palmowego, lodu, soli i odrobiny limonki. Najlepiej spożywać na zimno.

Rujak Kuah Pindang - przekąska z Bali. Owoce są moczone w przyprawionym bulionie rybnym. Bulion zawiera terasi (pastę z krewetek), sól, chili i papryczkę chili.

Rujak Tolet - podobne do Rujak Petis, także z Surabaya. Różnica polega na tym, że brakuje tu warzyw, a w sosie brakuje bananów i orzeszków ziemnych zamiast tego używa się słodkiego sosu sojowego, trochę cukru palmowego, smażone plasterki czosnku.

Rujak Uleg - jest to kolejny wariant rujak z Surabayi. Zawiera plastry bangkuang, niedojrzałe mango, ogórki, kangkung, kedondong, tofu, kiełki fasoli i soi wszystkie serwowane z czarnym sosem z Petis (lepki czarny sfermentowana pasta z krewetki, związane terasi), sól, cukier palmowy, niedojrzałe banany, orzechy ziemne. Tradycyjnie podawane jest na liściu bananowca, ale dziś jest powszechnie serwowane na talerzach.

Rujak Cingur - cingur dosłownie oznacza: "usta". Jawajski, "cingur" (czyt.: czing-ur) jest wariantem rujak'a z Surabaya. Ta specjalność ze Wschodniej Jawy ma "mięsisty" smak. Zawiera plasterki gotowanych bawolich lub krowich warg, bangkuang, młode surowe mango, ananas, ogórek, kangkung, lontong (odmiana ryżu), tofu i tempe, wszystkie serwowane z czarnym sosem z Petis (czarny sfermentowana pasta z krewetki, związane terasi) i orzeszki ziemne. Jest zwieńczona kerupuk'iem (indonezyjskie krakersy o smaku krewetki).

Rujak Juhi - juhi oznacza solone mątwy w języku indonezyjskim. Zawiera m.in. smażone gotowane ziemniaki, smażone rozdrobnione solone mątwy, ogórek, makaron, sałata, kapustę, sos orzechowy, chili, ocet i smażony czosnek. To danie pochodzi od chińskiej społeczności w Batawii (obecnie Dżakarta).

Rujak Shanghai - nazwany po najbardziej zaludnionym mieście Chin, Szanghaju. To danie zostało stworzone przez społeczność chińską w Indonezji. Ten wariant rujak można znaleźć w indonezyjskich Chinatowns w miastach takich jak Glodok w Dżakarcie. Rujak Szanghaj zawiera owoce morza, jak Rujak Juhi. Gotowane i krojone gurita (ośmiornice) i teripang (ogórek morski) podawane jest z kangkung (liściasta roślina wodna powszechnie używana jako warzywo) i podawane z gęstym czerwonym sosem słodko-kwaśnym, z sokiem ananasowym i smażonymi orzeszkami ziemnymi. Zazwyczaj sos chili i marynowane bengkoang serwowane są jako przyprawy.

Rujak Soto - specjał z Banyuwangi na Wschodniej Jawie. Unikalna mieszanka soto z wołowiny i rujak cingur. Lokalne specjalności, w których rujak jest nalewany z soto. Utworzony w 1975 roku przez Usni'ego Solihin'a.

   
 

 

 

 

moja-indonezja.pl

Imię:
Twój
email:

 

 

 

- Soto Bandung - indonezyjska zupa >>

- Nasi goreng - smażony ryż >>

- Semur kambing - duszona baranina >>

- Sate ayam - szaszłyki z kurczaka >>

- Rujak - sałatka owocowo-warzywna >>