Wydarzenia | Wywiady | TOP 10 | Showbiznes | Jezyk indonezyjski | Biznes PL-IND | Kontakt
 

SMAKI INDONEZJI

egzotyczna kuchnia

Przepisy na dania - Nasi Goreng - smażony ryż

Autor: Jovanka

Składniki:

- 25 dkg ryżu,
- 25 dkg gotowanego kurczaka,
- 1 jajko
- 2 szklanki rosołu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka krewetek,
- 10 dkg szynki,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (arachidowych),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka curry,
- pół łyżeczki kminku,
- sól

Wykonanie:

- umyty i odsączony ryż zalać wrzącym rosołem i gotować na małym ogniu bez przykrycia do chwili gdy rosół zostanie wchłonięty

- ugotowany ryż wysypać na tacę i dobrze ostudzić (najlepiej – trzymać 3 godziny w lodówce)

- na rozgrzanym oleju przesmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę i czosnek

- dodać ryż

- mieszając smażyć do zrumienienia

- dodać paprykę, curry, kurczaka, szynkę, krewetki

- wymieszać i jeszcze kilka minut trzymać na ogniu

- przyrządzić jajko sadzone

- podać na półmisku, posypane mielonymi orzeszkami ziemnymi

 

 

 

 

 moja-indonezja.pl

Imię:
Twój
email:
 

 

- Soto Bandung - indonezyjska zupa >>

- Nasi goreng - smażony ryż >>

- Semur kambing - duszona baranina >>

- Sate ayam - szaszłyki z kurczaka >>

- Rujak - sałatka owocowo-warzywna >>