Wydarzenia | Wywiady | TOP 10 | Showbiznes | Jezyk indonezyjski | Biznes PL-IND | Kontakt
 
moja-indonezja.pl

SMAKI INDONEZJI

egzotyczna kuchnia

Autor: Jovanka

Specyfika klimatyczna i glebowa powoduje, że każdy region świata ma własne, niepowtarzalne produkty żywnościowe, przyprawy i potrawy. Warto poznawać egzotyczną kuchnię. Taka kulinarna przygoda nie tylko przynosi niespodzianki dla podniebienia, ale również różnicuje naszą dietę i dostarcza cennych substancji, które nie występują w potrawach polskich.

Na smak kuchni indonezyjskiej wpływa bogata tradycja kulinarna różnorodnych regionów archipelagu oraz oddziaływanie jedzeniowych zwyczajów Chińczyków, Hindusów, Holendrów i mieszkańców Bliskiego Wschodu.

Swą wyjątkowość zawdzięcza ona ogromnemu wyborowi przypraw i świeżych owoców tropikalnych oraz dostępności darów morza  – krewetek i ryb. Dodatkową zaletą dań azjatyckich jest ich lekkostrawność i, w większości, niska kaloryczność.

Kuchnie poszczególnych regionów tego bardzo  rozległego archipelagu są zróżnicowane, jednak wspólnym ogniwem są przyprawy.

Podstawowe artykuły spożywcze, to:

  • ryż (występuje on w kilku rodzajach: biały, biały klejący się, czarny klejący się oraz czerwony)

  • kokosowe orzechy( i inne produkty palm kokosowych)

  • soja

  • banany

  • orzeszki ziemne

  • przyprawy

 

RYŻ (nasi)

Ryż wchodzi w skład bardzo wielu, rozmaitych potraw. Występuje w różnych odmianach. Główne to: ryż biały, brązowy i dziki.

Najpopularniejsze danie w kraju, to nasi goreng, czyli ryż smażony z dodatkiem mieszanki warzyw, kawałków kurczaka,  krewetek, z rybami lub z czerwonym mięsem. Jeśli obok nazwy nasi goreng pojawia się określenie istimewa, („specjalne”), wówczas, należy się spodziewać dodatku sadzonego jajka.

Specjalny smak i barwę ryżowej potrawy osiąga się dzięki gotowaniu ryż z dodatkiem przypraw i sosów.

Z ryżowej mąki można zrobić kluski, które smaży się na oleju kokosowym dodając mięso, warzywa, przyprawy, czasem jajko.

Delikatny, prawie przezroczysty makaron wyprodukowany z ryżowej mąki i wody jest świetną alternatywą dla makaronu z mąki pszennej. Stosuje się go jako znakomity dodatek do zup i dań smażonych.

ORZECHY KOKOSOWE (kelapa)

Palma kokosowa zwana jest przez Azjatów „drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby”, „drzewem o tysiącu zastosowań”. Rzeczywiście, wszystkie jego części znajdują zastosowanie.

Owoce, to kokosy. Zawierają we wnętrzu miąższ, jadalny na świeżo lub po wysuszeniu (kopra) oraz mleko (sterylne do momentu otwarcia skorupki !) – płyn zawierający cukry i sole mineralne, który jest lubianym,  orzeźwiającym napojem. Może ono także służyć do wzbogacania smaku, zagęszczania zup, marynowania mięs, jest też (obok ryżowej mąki i palmowego cukru), głównym składnikiem rozmaitych, kolorowych deserów.

Ze śmietanki orzecha kokosowego produkuje się olej kokosowy, tłuszcz najczęściej używany do smażenia. Kokosowe wiórki dodane do warzyw lub deserów - wzmacniają ich aromat i wyrazistość.

Młode listki - surowe, gotowane lub marynowane, to jarzyna zwana kapustą palmową.

dalej >

 

 

 

 moja-indonezja.pl

Imię:
Twój
email:
 

 

- Soto Bandung - indonezyjska zupa >>

- Nasi goreng - smażony ryż >>

- Semur kambing - duszona baranina >>

- Sate ayam - szaszłyki z kurczaka >> 

- Rujak - sałatka owocowo-warzywna >>